Presentation av Saga
av Tomas Arfert och Johan Danforth

Saga är ett fantasyrollspel för vuxna av Tomas Arfert och Johan Danforth. Du kan hitta en betaversion av spelet gratis online här

Vad är Saga?
SAGA är ett nytt rollspel på svenska. Det utspelar sig på ön Albion, som ligger norr om kontinenten Arcaria i en värld inte helt olik vår egen på 1100-talet. Det samhälle som beskrivs i SAGA bygger i mycket på historiska fakta.

Men SAGA:s värld är också till stor del den värld som medeltidsmänniskan uppfattade som verklig: magi och trolldom existerar, övernaturliga varelser lurar bland skuggorna i de djupa skogarna. Det finns drakar, jättar, sidhe och onda andar. Till skillnad från andra rollspel som utspelas i en fantasymiljö vill vi återskapa känslan av att delta i en myt, en legend. Den känsla - sense of wonder - som en gång gjorde att vi började läsa fantastiska romaner.


Världen
SAGA är klassisk fantasy gjord på allvar. Vi har medvetet använt oss av de myter, det allmängods som finns för att spelarna lätt ska komma in i spelet. Det som fungerat i historieberättandet under tusentals år fungerar även här.

I SAGA är hjältarna ädla och skurkarna nattsvarta - i alla fall för det mesta. Arcaria befolkas av smutsiga, förtryckta bönder, feta munkar, listiga tjuvar och fredlösa, korrumperade tempelriddare och allt annat vi lärt oss känna igen från otaliga böcker och filmer. Men kom ihåg allt är inte som det först verkar.

I Albion präglar religionen ständigt människornas sätt att tänka. Ondskan, i form av djävulen, Shaitan, är högst verklig, och han sluter ständigt förbund med de som är villiga att tjäna honom i utbyte mot makt och rikedom. Det onda och det goda för en evig kamp om de dödligas själar. Även en del av kyrkans män har valt njutningen före själens räddning.

Gammal folktro och hedniska riter lever kvar. Ve den som retar de magiska Sidhe. När prästerskapet tittar åt ett annat håll så offras getter, får, duvor och en och annan människa för att blidka urgamla naturväsen och gudar.

Snabbt spelsystem
Vi har valt att hålla ner reglerna på en enkel nivå för att all tid ska läggas på att berätta en bra historia, inte att simulera verkligheten ner i minsta detalj. Grunderna kan spelarna lära sig på en kvart, och det tar inte heller längre tid att skapa en rollperson. Strider går snabbt och är farliga saker att ge sig in i. I stället för onödigt krångliga regler har vi lagt tyngdpunkten på en rik spelmiljö och bra äventyr.

Hur får jag tag i Saga?
Tills SAGA blivit publicerat så har vi lagt ut delar av spelsystemet (betaversionen) och spelvärlden på Sagas hemsida, så att du möjlighet att speltesta och komma med synpunkter. Hör av dig om du hittar nåt som inte verkar fungera, är motsägelsefullt, eller nåt annat du undrar om. Det uppskattar vi! Det är vår ambition att SAGA ska vara grundligt speltestat då den tryckta versionen släpps.