Arkiv 071:
En introduktion


Åke Rosenius

Play-By-Phone, PBP, är en gren av spelhobbyn som aldrig riktigt slog igenom i Sverige, fastän den i flera år förde en ganska lukrativ tillvaro i andra länder. T ex levde Joe Devers Lone Wolf (Ensamma Vargen) vidare i den formen i England långt efter att böckerna hade slutat komma ut. I Sverige nådde genren sin kulmen under första halvan av 1991, främst genom firman Big Bang som bl a hade riktigt framgångsrika spel baserade på DoD och NMT. Flera andra företag var också aktiva, och som mest kunde man ringa mer än ett dussin spel på olika 071-linjer.  Det hela blev dock mest en modefluga, och svensk PBP dog ut när de ökända sexlinjerna började dyka upp under sommaren samma år; de flesta av firmorna som gjorde spelen såg att det fanns mer pengar att tjäna på telesex och lade om sina verksamheter.
     Senare under 90-talet gjordes ibland vissa återupplivningsförsök av genren, t ex 071-trilogin Rainbow Quest som man kunde hitta annonser för på kabelkanalernas textsidor. Den har dock aldrig lyckats återfå sin kortlivade forna popularitet.

Våren 1991 ingick Lancelot Games ett avtal med Telekompaniet, en 071-firma från Borlänge, om att skriva manuskript till en serie PBP-spel för deras räkning. Fastän spelen just då var i ropet var deras kvalitet ofta ganska usel, och det fanns ett tydligt branschsug efter kompetenta manusförfattare. Telekompaniet fick emellertid ekonomiska problem när 071-marknaden förändrades under sensommaren (de var bland de få som vägrade övergå till telesex) och de manuskript som skrevs kom aldrig ut på telefonnätet.
     Grundstommen i arbetet var en äventyrstrilogi kallad Stormens Tid, som skulle ha blivit den största PBP-satsningen i Sverige om den hade fullföljts. Den första delen, Skymning, var den enda som fick ett färdigt manuskript - de båda andra existerar bara som idéutkast (som jag fortfarande hyser vaga planer på att göra någonting vettigt av en vacker dag). Enligt uppgift så hann inspelningsarbetet påbörjas, men jag har aldrig hört resultatet.  Trilogin som sådan var en actioninriktad genrekorsare; jag försökte skriva den i samma anda som Seriemagasinet, all grabb-actions svenska urmoder.
     Flera mindre spel var också inplanerade i samarbetet. De var ämnade för ’Telebagen’, ett portalnummer där Telekompaniet redan hade ett antal spel upplagda. Jag skrev Barbarian dit; de befintliga spelen i Bagen var ganska stöddiga, våldsamma och rejält macho, så jag tyckte att ett stycke klichéspäckad barbarfantasy passade in i samlingen. Den hann dock aldrig bli inspelad.  Som fantasy betraktat skall den ses i samma anda som John Normans Gor, eller Jeffrey Lords Blade-böcker. Storfilmer som The Barbarian Brothers och Queen of the Naked Steel är andra exempel på genren.

De gamla telemanuskripten har fått samla damm i över tio år, så nu har jag skrivit om dem till reguljära soloäventyr. De är helt system- och tärningslösa; på sin höjd kan det vara bra att föra minnesanteckningar när man spelar dem. Länkarna har numrerats så att man även ska kunna skriva ut äventyren och spela dem på papper.


spela
Skymning
spela
Barbarian

Allmänt om Stormens Tid-trilogin
(innehåller spoilers för Skymning)
Fuskblad
för Skymning
Fuskblad
för Barbarian