24 februari 2004
Nu ligger Gondica Abyssos hos TwinEngine för illustrering och sättning. Om allt flyter kom de att gå på tryck i början på mars och lanseras på Gothcon till påsk. Preliminärt ligger modulen på 70-80 A4-sidor. Den innehåller en allmän skildring av underjordsäventyr, beskrivningar av tre nya underjordssapienter, 18 nya djur & odjur och en beskrivning av urgrottsregionen Acheron och den cyklopiska stadsstaten Urbion.

Modulen har fyra huvudförfattare: Anders Blixt, Erik Sieurin, Thomas Allvin och Mattias Axelsson. Dessutom har korta bidrag kommit från många andra håll.

Fenix nr 1 (se www.speltidningen.se) innehåller en artikel om hur vi jobbade när vi gjorde Abyssos. Dessutom finns där en kort beskrivning av fågel Fenix i Gondica.

Ekke och jag har börjat fundera på nästa Gondica-modul. Vi har fler ideer än vad vi kan tillverka.

Här nedan bifogas en stämningstext från Nygard, porten till Digerveden.

Vi höres
Anders

Kima tyckte inte om den svepande vediska kjolen, eftersom fållen ibland släpade i gruset. Den toppiga skinnmössan satt inte heller behagligt på hjässan. Hon saknade sina tegriska ridbyxor och sin stickade luva. Blandningen av ötermaliska och vediska plagg visade att hon var en främling, men Livneþ hade under havsresan förklarat att det förmodligen skulle bli en fördel. "Om vedingarna tror att du är en kvinna från Vidonia, utgår de från att du inte förstår las(onnu. Det är som att ha en kniv dold under kjolen."

De två kvinnorna trängde sig fram bland människor, fauner och enstaka minotaurer längs kittelflickarnas del av Nygards marknadstorg. Vid torgstånden hängde stekpannor och kastruller i träställ och klirrade mot varandra. Röster surrade på ötermali, högtermali och lashonnu. Livneþ bar en rad örtpåsar i bältet och en liten handtrumma dinglade i en läderrem över vänster lår, två kännetecken för en völva. Hennes rygg var rak och hennes blick fast på ett sätt som Kima aldrig hade sett i Viketun. Vediska män i trängseln vek åt sidan och slog ner ögonen. Kima såg där aktning, rentav rädsla, för völvan, skogsandarnas förtrogna. Under vandringen från flodhamnen hade några termaliska ynglingar tafsat på hennes rumpa, men vedingarna hade bara styrt undan. Kima kunde knappt hålla sin ilska i styr. Hemma i Viketun skulle inga karlar våga röra vid henne, generalkaptenens dotter.

Nygard var en liten och ful stad jämfört med vad Kima hade sett på de termaliska öarna. Korsvirkeshusen på andra sidan marknadsplatsen var låga och enkla. I sydväst stack ett högt men enkelt kärntorn upp. Det kunde antagligen inte stå emot långvarig kanonbeskjutning. Torntakets fanstång var naken, vilket Kima tolkade som att furst Andus inte vistades i staden.

De två kvinnorna fortsatte in i vedingarnas kvarter i stadens västra del. Här låg långhus efter långhus med branta tak av vass och ag som löpte ner till marken. Barn stojade i modden och raggiga hundar gläfste invid dörrarna. Livneþ stannade vid det största långhusets sydvästra kortsida framför en enkel trädörr. På den hade någon målat en vit ring kluven av ett lodrätt streck. Livneþ bankade tre gånger med knytnäven. En kvinnoröst svarade inifrån på lashonnu, men Kima uppfattade inte orden. Livneþ öppnade dörren och manade med en handrörelse Kima att kliva in.

Kima stannade ett steg in och Livneþ kom upp vid hennes sida. En taklucka på glänt släppte in lite ljus i skumrasket. Luften var unken av matos och rökig. Femton steg framåt, stod en murad termalisk spis, vars skorstensstock löpte rakt upp genom taket. En kvinna lade in ett vedträ i eldstaden. Några grytor puttrade på spisens järnöversida.

Kima såg bara kvinnor i vedisk klädsel i huset, nästan två åttingar. Fyra satt på träbänkar invid ett bord vid spisen. En av dem var en völva av sin utrustning att döma. Två hundar dåsade vid hennes fötter. "Små systrar, kom hit", sade hon på las(onnu. Dialekten liknade inte Livneþs så Kima fick anstränga sig för att förstå.

Livneþ neg och Kima försökte göra likadant. "Vördade storasyster Rivkaaþ", sade Livneþ på samma språk, "vi behöver värme, vi behöver dryck, vi behöver systrarnas gemenskap."

"Jag minns dig, Livneþ, även om den återvändande solen tre gånger har brutit Tagúþs is sedan vi senaste möttes. Kom till mig. Här finns värme, här finns vatten, här finns vår gemenskap. Din vän må också ta del av dem."

De två gick fram till spisen och en av kvinnorna räckte dem varsin keramikmugg med ångande dryck. Kryddad äppelmust kände Kima på doften. Hon tömde muggen girigt. Kvinnorna makade på sig och gjorde plats på bänkarna.

Rivkaaþs blick vilade länge på Kima. "En främling fjärran ifrån som reser med en völva", sade hon sakta på god högtermali, om än med en hes vedisk brytning. De ljusa ögonen sken klart i ett fårat ansikte.

Kima rätade på ryggen. Innan hon hann säga något sade Livneþ på ötermali: "Storasyster, jag behöver ditt råd, fast i enskildhet."

Rivkaaþ svarade på högtermali: "Nåväl, vi får talas vid i min kammare efter er måltid. Ingen ska säga att Nygards andehus brister i gästfrihet när trötta kvinnor kommer från de brunögdas länder."

19 december 2002
Under vecka 51 skickas Gondicas Bestiarium på tryck. Om allt flyter kan
den levereras till kunderna i mitten av januari.

Bestiariet är på 48 A4-sidor och innehåller ca 50 djur och odjur från
olika delar av Pangaia. Dessutom finns det med regler för hur man
utkämpar sjöslag mellan skepp och sjöodjur och anvisningar hur
aristosofiska styggelser bör hanteras av spelledaren.

Boken kommer att kosta 149 kr och du kommer att kunna beställa den från www.rollspel.com

Gondicas Bestiarium är en samproduktion genomförd av en ny konstellation i den svenska rollspelsbranschen: Anders Blixt, Erik Sieurin, Nisse Lindström och Kove Lindström.

Erik är aktiv inom Gondica- och Khelataar-fandom sedan många år och har fått många äventyr och artiklar publicerade på webben, bland annat på Rävspels sajt. Han har ansvarat för flera Gondica-evenemang på olika spelkonvent under de senaste åren.

Nisse och Kove är professionella serietecknare och grafiker, men har nu haft ansvaret för att illustrera Bestiariet. Deras svartvita seriealster, t ex "Dr Iblis and the Mummy" har publicerats i USA.

Mer information följer.

7 oktober 2002
Gondica-konstruktörerna Anders Blixt och Erik Sieurin samt
illustratörerna Nisse och Kove Lindström och Åke Rosenius
sammanstrålade den 6 oktober för att gå igenom Bestiariet. Det
är typsatt och de sista korrigeringar blev nu gjorda. Det ska
förhoppningsvis gå på tryck inom några veckor.

Dessutom diskuterade vi ingående projektet Gondica Abyssos, beskrivningen
av av Gondicas underjord. Det existerande materielet på ca 20 A4-sidor
analyserades och vi kom fram till flera förbättringar och utökningar.
Därför kommer Abyssos i sin nya form inte att presenteras än på ett
tag. Vi ska tillföra avsevärt med ny text mer text.

Anders Blixt

7 april 2000
Ett Gondica-forum och en Gondica-avdelning finns nu på www.pmzg.nu.

Anders Blixt och Peter Magnusson

4 november 1999
Det var ett bra tag sedan ni senaste hörde av mig. Detta har många skäl, som jobb, familj och annat. Jag har ett nytt "riktigt" fr.o.m. årsskiftet och detaljer kring detta har tagit en hel del tid.

Jag ska börja med det viktigaste spörsmålet ur Gondica-perspektivet: Kampanj är fortfarande inte tryckt. Skälet till detta är detsamma som tidigare: ingen distributör. Efter Top Games' konkurs har hela spelbranschen i Sverige kommit i olag. Inget annat företag har hittills trätt fram som ersättare för denna branschens enda betydelsefulla grossist. Tyvärr, måste jag säga. Jag vill ju se Kampanj i butikerna lika mycket som ni. När detta problem är löst? Jag vet inte, men jag jobbar på det.

En god nyhet: Silwers Gondica-sajt innehåller en artikel om fäktkonst.

På www.rollspel.com finns några nya små grejor och snart ska vi lägga upp Erik Sieurins första stora bidrag, en livsfarlig SLP-mekanurg.

Anders Blixt

25 augusti 1999

Hej!

Sommaren har gott med rollspel, värme och fiske. Hösten har inletts med oväntade och oönskade bekymmer. Gondicas distributör har hamnat i avsevärda svårigheter så jag måste själv se till att Gondica finns i de svenska spelbutikerna under en obestämd tid framöver. Jag behöver därför *din* hjälp.

Jag skulle uppskatta om ni allihop hjälper mig genom att berätta var ni brukar köpa rollspel och om de har Gondica. Om spelet saknas i hyllorna, berätta det så att jag kan vidta åtgärder.

Jag nås som vanligt på gondica@rollspel.com

Distributionsproblemen innebär inte att jag slutar göra saker till Gondica. Kampanj-modulen ligger fortfarande i pipeline och så snart jag har fått rätsida på distributionen ska jag se till att trycka den.

Jag ska också tipsa om rollspelssajten http://hem.passagen.se/maans Där finns det en liten Gondica-text.

Mer info kommer inom kort

Anders Blixt

11 juni 1999

Vad nytt att rapportera?
Silwers Gondica-sajt får mer och mer material. Bland nnat beskrivs furstendömet Eretin. Vidare håller han och jag på att utöka utrustningslistorna.

Jag tillbringar mycket tid på att grunna vad som är intressant att skriva. Jag vill gärna veta vad ni som läser bulletinen tycker om följande (betygsätt varje punkt från 1 (dåligt) till 5 (jättebra)).

Fler spelregler (t ex fältslag)
Nya vapen
Utökade utrustningslistor
Artbeskrivningar (t ex faun)
Landsbeskrivningar (t ex Natreke)
Stadsbeskrivningar (t ex Tekeburg)
Korta äventyr (t ex Dödliga planer)
"Magiska" prylar
Fler magiska tekniker

När det gäller Gondica Kampanj finns inga nyheter för närvarande.


26 maj 1999

Gondica Kampanj
Åke Rosenius håller för närvarande på med illustrationerna. I övrigt inget att rapportera.

Gondica i "realtid"
Nåja, det är var en tvetydig rubrik. Vidonia befinner sig för närvarande i slutet av våren år 725 AS. Jag kommer att låta tiden i Gondica rulla på i ungefär samma tempo som i vår verklighet så att en kontinuerligt historiskt skeende målas upp. Under sommaren 725/1999 kommer det till exempel att bli klarlagt om Tublais kentaurer invaderar Vidonia.

Ett skeende som redan har blivit uppenbart är Nagreburgs Folkråds aggressiva planer. Det har förklarat krig mot en grannstad och många fruktar nu att Folkrådet avser att underkuva hela Nagrö.

Gondica på webben

www.rollspel.com
Av och till kommer det upp nytt Gondica-material på Rävspels hemsida. Jag vill gärna ha er hjälp när det gäller notiser på sidan "Nyheter från Vidonia".

rollspel.alfaweb.nu & gondica.alfaweb.nu
Daniel H har en del ambitiösa Gondica-planer när det gäller hans hemsidor och jag stödjer dem.

www.rollspel.nu
Debattforum rörande Gondica. Läs gärna Nightowls inlägg om Dan-shi-magi med många nya tekniker.

www.egroups.com/list/gondica
Erik Sieurins mailinglista om Gondica innehåller många intressanta fakta om Gondica.


29 april 1999

Det har hänt en del intressant i Gondica-sfären på sistone.

Erik Sieurin har startat en livad mailinglista för Gondica-spelare (surfa till www.egroups.com/list/gondica) och där debatteras olika aspekter av Gondica. Våra diskussioner har redan lett till vissa ändringar i innehållet i Gondica Kampanj. Listan är öppen, men man måste registrera sig för deltagande.

Fansinet Runan (www.sverok.se/runan) har kört igång en scenariotävling för Gondica. Surfa dit för att läsa regler och sån't.

Alfawebs ansvarige Daniel H och jag diskuterar för närvarande hur Gondicas närvaro på denna webbplats kan utökas. Förhoppningsvis läggs det upp mer Gondica-material därstädes inom kort. URL är www.alfaweb.nu

Det blir en Gondica-turnering på LinCon på pingstaftonen. Jag har skrivit äventyret och LinCon-arrangörerna ordnar spelledare.

När det gäller Gondica Kampanj har vi drabbats av förseningar; ja, sådant drabbar tydligen nästan alla spelföretag. Åke Rosenius kämpar på med sina illustrationer, men han blir inte klar så fort att Kampanj kan släppas på LinCon (vilket jag ursprungligen hade tänkt). Istället kommer den under sommaren.

En godbit från Kampanj finns på Gondicas hemsida www.rollspel.com och det kommer kanske upp fler vad det lider.

11 april 1999
Äntligen är Gondica Kampanj färdigskriven (nja, det saknas någon enstaka siffra i vissa tabeller) och idag ska jag därför lämna över den till Tove Gillbring för sättning. Åke Rosenius har börjat fila på illustrationerna och Dante Algstrand donar med kartor över handelsvägarna runt Vidonia.

Vad ska Kampanj då innehålla? Här får du en beskrivning av några komponenter:

Inledningsvis blir det ett kapitel om rollpersoner, med tonvikt på hur man spelar icke-mänskliga antrompomorfer. Bland annat finns en del information om vilken plats faunerna har i de mänskliga samhällena.

Ett "monsterkapitel" beskriver ca 30 djur och odjur som spelledaren kan utnyttja. Det rör sig om t ex elefanter, noshörningar, leoparder, jättespindlar och sjöormar.

Ett kapitel behandlar piratverksamhet runt Vidonia och hur detta kan utnyttjas i en kampanj.

Spelledaren hittar tre detaljerade förslag på olika slags kampanjer som passar i Vidonia och Digerveden. Dessutom finns det ett avsnitt med minotaurisk magi.

Och sedan finns det en hel del annat.

När finns då Kampanj i butikerna? Jag hoppas att det blir strax efter pingst.

16 mars 1999
Jag har länge pratat om den första Gondica-modulen (med arbetsnamnet C1). Nu har den fått ett namn: Gondica Kampanj
Gondica Kampanj blir ett 48-sidigt A4-häfte (softcover, färgomslag, s/v inlaga) som fokuserar på hur hur SL bygger en kampanj i Gondica. Där finns t ex flera konkreta förslag på kampanjer och ett bestiarium. Ett kapitel hjälper spelarna att konstruera icke-mänskliga rollpersoner. Dessutom finns det texter om olika detaljer som kan vara av intresse för SL, t ex minotaurisk magi.
Målet är att publicera Gondica Kampanj sent i vår.

1 mars 1999
C1 utvecklas ständigt. Sedan det senaste nyhetsbrevet har jag filat på dess innehåll: vad som kkommer med och vad som senareläggs till framtida moduler. Jag pratat en del med en Gondica-SL här i Stockholm för att lista ut vad SL kan tänkas behöva. Allt mer och mer textutrymme tas upp med handfasta förslag på hur man bygger upp olika slags kampanjer och äventyr. Hittills har jag tre konkreta kampanjutkast. Hör gärna av er och berätta om ni tycker att detta är ett vettigt tillvägagångssätt.

16 februari 1999
Det har varit en hektisk månad av många skäl, privata som affärsmässiga, så därför har det inte kommit något ordentligt nyhetsbrev på ett tag.

Följande webbsidor är värda en närmare titt:

-Inget rollspel är helt felfritt. De första rättelserna till Gondica har kommit upp på Rävspels webbplats www.rollspel.com

-Webbplatsen www.rollspel.nu innehåller numera ett diskussionsforum för Gondica. Jag besöker det i stort sett varje vardag och svarar på frågor och tycker till.

Om du har några frågor och/eller synpunkter/ideer när det gäller Gondica kan du alltid nå mig på gondica@rollspel.com

Sverox 10 som kommer i slutet av mars kommer att innehålla en Gondica-recension. Dessutom har recensioner utlovats från www.rollspel.nu, Drakens Tand (www.alfaweb.nu) och Dagens Nyheter (yepp!), men de har ännu inte publicerats.

För närvarande rullar arbetet på den första Gondica-modulen (C1) vidare. Jag har om och om igen försökt få rätsida på dess struktur, dvs vad som ska vara med. Jag tror att jag nu har nått en nöjaktig form. C1 kommer att bestå av ett antal kapitel om sjöfart, monster, sapienter och handfasta råd till SL om hur man skapar olika slags kampanjer (med äventyrsuppslag och annat). Slutligen ska den innehålla ett appendix med rättelser till själva Gondica-boken. Jag kan fortfarande inte ange något release-datum för C1, men sent i vår vore kul. Om du har några synpukter när det gäller C1, hör av dig.

7 januari 1999
Gondica kom ut i handeln strax före jul, när jag var på semester. Den ska finnas i alla välsortarde spelbutiker.

Mycket jobb har blivit liggande på grund av min Indien-resa, men nu håller jag på att komma ikapp. De som var med i Gondica-projektet kommer att få sina exemplar inom kort.

Om du vill köpa Gondica direkt från mig, gör så här. Sätt in 298 kr på postgiro 453 87 63-6 (Anders Blixt) och ange namn och adress på formuläret, så skickar jag ett ex till dig. Om du betalar i förskott på detta sätt står jag för portot.

Inom de närmaste dagarna kommer ett gratis Gondica-äventyr att läggas upp på www.rollspel.com Det heter "Dödliga planer" och var ett uppskattat turneringsäventyr på Stockon 2-5 januari.

Lincons representanter på Stockon beställde en Gondica-äventyr till Lincon kommande pingst. Jag hoppas kunna arrangera flera Gondica-turneringar, men det beror på konventsorganisatörerna. GothCon avböjde, med hänvisning till att de inte kunna få fram spelledare; tyvärr kan jag inte ordna sådant själv åt göteborgarna eftersom jag bor i Stockholm.

Jag håller på att jobba med det första Gondica-supplementet, än så länge kallat C1. Det ska innehålla ett monsterkapitel, mer magi, mer sjöfartsregler diverse kampanj- och äventyrsideer, bakgrundstexter och ett riktigt äventyr. Jag hoppas att det kan komma ut till Lincon, men osvuret är bäst.

5 december 1998
Gondica ligger nu på tryck och kommer ut i butikerna nästa vecka. Jag hoppas ni blir nöjda när ni ser resultatet – jag känner mig nöjd. Ett särskilt tack till alla frilansare – ingen nänd och ingen glömd – utan er hade projektet inte blivit bra.
Ett äventyr och en skum krog i Atreburg kommer i en särskild Gondica-bilaga i Sverox 9 (ute till prenumeranterna vecka 1 1999.)

Jag har börjat arbeta på den första Gondica-modulen, arbetsnamn C1, som bland annat kommer att innehåller många djur och odjur, mer magi, fakta om vissa av Pangaias regioner och mycket annat. Riktmärket är publicering i vår. Håll nu tummarna för projektet.

Gondica kan redan nu köpas via vår hemsida. Här kommer vi också att lägga upp diverse artiklar och annat till spelet. Nu tar jag semester. Vi hörs igen efter nyår

Anders Blixt trött men lycklig

1 oktober 1998
Jag har nu fått in samtlig Gondica-text och känner mig nöjd. Magnus Seter och Dante Algstrand granskar manus och Dante håller dessutom på att meka med kartorna. Mats Blomqvist testar sjöstridsreglerna. Jag kompletterar texten med detaljer här och var. Spelet ska monteras och illustreras under oktober för att gå på tryck i början av november.

Om ni har några undringar på innehållet har ni chansen att fråga mig nu.
Antagligen blir det något Gondica-evenemang på Stockon precis efter nyår. Jag diskuterar saken med Pär Wirdfors som är ansvarig.

9 september 1998
Nu äntligen har jag tid att skriva en Gondica-bulletin igen. Jag är förnärvarande inne i skrivandets slutfas. Det som återstår är att skriva klart det nya intro-äventyret, "monster"-kapitlet och sjöslagsreglerna. Magnus Seter har granskat magireglerna och kommit med nyttiga kommentarer. Jag väntar på att några av de andra författarna ska bli klara med sina respektive avsnitt. Thomas Allvin har tagit på sig att skriva om skogsbosättningen Nygard. Leif Euren kämpar på med Atreburg-kapitlet. Dag Stålhandske är strax klar med sitt avsnitt om odöda.
Snart är det dags att skicka texten på sättning hos Anders & Tove Gillbring.

18 augusti 1998
De senaste dagarna har det inte blivit mycket skrivet, eftersom många andra plikter har tagit avsevärt med tid. Dock har jag hunnit skriva en del utrustningslistor och finslipa magireglerna. Dessa har granskats av kunnigt folk, vilket har resulterat i förbättringar. De slemma aristosofernas magi har blivit obehagligare. Min förhoppning är att själva spelet blir färdigskrivet till 1 september. Därefter ska jag ta itu med intro-äventyret.

5 augusti 1998
Jag har kämpat på med magireglerna sedan den förra rapporten. Nu har jag redit ut förhållandena inom den aristosofiska rörelsen och skrivit om dess livsförvrängande magi. Aristosoferna är en liten, mycket splittrad radikal rörelse som vill omskapa de existerande samhällena med våld och bygga ett utopia på deras ruiner. De är för det mesta hänsynslösa och tillgriper nästa alla medel i sin kamp: mord, intriger, krig, farsoter, m.m. Därför är de hatade av de flesta vanliga människor och aristosofisk verksamhet bestraffes nästan överallt med döden. De besitter dock vissa värdefulla kunskaper, med vars hjälp de kan köpa inflytande. Bland annat tillverkar de droger som får åldrandet att upphöra.

27 juli 1998
Under de senaste dagarna har jag gjort en hårdsatsning på magireglerna. Äntligen har jag fått en bra preliminär version för reglerna för magiska föremål. De skiljer sig en del från det konventionella i fantasyspel, men öppnar möjligheten för att RP-magiker hittar på något säreget (inga +1-svärd här inte, utan snarare varmluftballonger). Lösningen visade sig vara att behandla föremålet som ett slags varelse med grundegenskaper och annat som hör till. På detta sätt kan ett föremål få sina individuella egenskaper utifrån magikerns många tärningsslag under tillverkningsprocessen. Med lite tur kommer jag att ha skrivit klart fyra av de fem magitypernas regler under denna vecka. Sedan återstår att "bita i" de hänsynslösa aristosofernas livsförvrängande konster.

15 juli 1998
Jag har inte hunnit ägna fullt så mycket tid åt Gondica på sistone som jag skulle ha velat på grund av andra plikter. Jag har dock lyckats skriva klart det mesta av magireglerna för Dan-shi-sekten. Detta är ett slags "orientaliska" munkar/nunnor som behärskar vissa övernaturliga färdigheter, som att levitera, snabbläka skador på sig själv och att bli osedd. Sekten härstammar från det fjärran landet Chu, men har funnits i Vidonia i några hundra år och vunnit en del anhängare.

Jag har också skrivit mer om Vidonias nuvarande politiska situation. Den stad som Leif Euren skriver om ligger i landet Vertiod och därför har jag skrivit en del om detta land, där en religiös ledare genom ett folkligt uppror ersatte en korrupt furste som härskare. Detta är en unik politisk situation som har vållat en del bekymmer.

Vidare har jag börjat författa "skönlitterära" snuttar, t.ex. ur reseskildringar och krönikor, som skildrar olika vidoniska företeelser. Dessa snuttar ska liva upp texten och ge läsaren en känsla för hurdant Vidonia är.

1 juli 1998
För närvarande koncentreras verksamheten till Vidonia. Leif Euren, känd som konstruktör av Kandra, har anslutit sig till konstruktörsgruppen; han ska skriva ett kapitel som beskriver en vidonsk hamnstad. Jag har pulat en hel del med politiska läget i Vidonia och de konflikter som pågår mellan olika furstar. Kartan över Vidonia har blivit nästan klar med hjälp av förenade insatser av Michael Leck och mig. Kartan i sig tjänar som inspiration för ytterligare skriverier. När jag noterar ett visst lands namn på den får jag snabbt ideer till olika slags skeenden där. Till exempel, vad försiggår egentligen på Miraks högplatå? Magin fortsätter att vara ett komplicerat ämne. Shamanismen är avklarad och nu koncentrerar jag mig på den medititativa magi som utövas av Dan-shi-sektens munkar. Ytterligare magityper står i kö.

12 juni 1998
Sedan förra bulletinen har jag främst arbetat med texter om Vidonia och Digerveden. Jag vill förmedla en klar bild av hurdana dessa regioners samhällen är och hur omfattande äventyrsmöjligheterna är. I samband med detta har jag fått ordning på en typ av religion/magi, nämligen den sejd (shamanism) som utövas av Digervedens ursprungsbefolkning.

Jag har också, tillsammans med Michael Leck, förbättrat kartan över Vidonia. Detta har resulterat i ett avsnitt om dess topografi, klimat, flora och fauna.

Nu arbetar jag med Vidonias sentida historia. Fokus ligger på rivaliteten mellan dess två mäktigaste stater: Blå Kejsardömet och furstendömet Frekre. Blå kejsarens ätt har under mer är sju sekler gjort anspråk på att vara Vidonias överherre, men detta är numera en chimär. Regionens furstar erkänner i och för sig kejsarens överhöghet när de tillträder på sin tron, men detta är bara en formalitet uttryckt i vaga ordalag. Fursten av Frekre har nuförtiden större ambitioner än så, nämligen att den härskande kejsarinnan erkänner honom som sin jämlike. I Vidonias nordvästra utmarker tycks krigsmolnen torna upp sig. Tublai Tøruk, kentaurernas storkhan, verkar vidta omfattande krigsförberedelser ute på stäppen. Ingen vet om han avser att marschera österut mot Vidonia eller västerut mot Çu. Om hans horder stormar in i Vidonia faller det på kejsarinnans axlar att upprätta en försvarsallians, men hur kommer fursten av Frekre att agera? Kejsarinnans arvländer ligger ju mellan stäppen och hans land.

Om du vill att jag skickar framtida nyhetsbulletiner om Gondica direkt till din e-post-adress, skriv till mig på gondica@rollspel.com och bifoga aktuell adress så lägger jag in den på sändlistan. Skriv "Nyhetsbulletinens sendlista" på e-brevets subject/ämnesrad .

3 juni 1998
För närvarande pågår omfattande speltester av Gondicas stridsregler. Både version 1.0 och 2.0 har varit för tidskrävande. Michael Leck håller nu på utveckla och speltesta version 2.1, som verkar bli bättre. Vi vill ha högt tempo och mycket action i striderna.

Michaels gäng ska också speltesta det 15-sidiga äventyr som inkluderas i spelet. Det gäller att få fart på upptakten så att rollpersonerna kastas rakt in i handlingen. Äventyret utspelas vid ett furstehov där ond bråd död vållar allvarliga problem för både furstendömet i stort och spelarrollerna som individer.

Åke Rosenius jobbar vidare med illustrationerna. Han håller på med den "allmänna looken" på kläder och byggnader i Vidonia och Digerveden. Han kommer sedan att börja meka med stadsbeskrivningar. Spelet ska nämligen innehålla två städer med kartor och beskrivningar av intressanta platser, så att spelledaren får lätt att starta upp en kampanj.

Själv sliter jag med magi- och religionsavsnitten. I Vidonia och Digerveden finns fyra (eller fem beroende på hur man ser på saken) välkända typer av magi. Här gör folk föga skillnad på magi och religion. Jag utvecklar magityperna gradvis och de förändras allteftersom jag får en tydligare bild av Gondicas bakomliggande metafysik. På det här stadiet vill jag inte ge alltför detaljerad information, eftersom jag inte känner mig färdig med magityperna.

Jag ser fram emot att ge mig i kast med snabbreglerna för små sjöslag och landbaserade skärmytslingar. Syftet är att ge SL en möjlighet att på rimlig tid lösa detta slags strider. (I framtida Gondica-produkter kommer regler för fältslag och stora sjöslag.) Michael Leck har givit mig ett bra förslag för hur sjöslag ska hanteras och jag har en del smidiga idéer för skärmytslingar.

Anders Blixt