Brevet till Edna


Av Eva Florén

Eva Florén vann


Käraste Edna
När du läser detta så finns jag troligen inte i livet, men jag vill att du skall få veta sanningen sett från mitt perspektiv.

Det hela började för lite över tretton år sedan. Jag mötte Jack Holton för första gången i en liten dammig saloon i Texas. Han klev in genom dörren och drog ner sin bandana och gav mig ett leende som skulle fått en skallerorm att snabbt packa sina väskor och flytta från platsen. Han var lång och stilig, trots dammet som färgade honom smått i brons. Edward som vid tillfället stod intill mig måste ha stelnat som en planka för Holton flyttade sin blick från mig och min ringning. Tystnaden kunde ha skurits med kniv när Holton sedan gick fram till min Edward och stirrade in i hans bruna ögon. Saloonägaren Mr Smalnasey undrade vad Holton ville ha och de blickar som Edward och denne främling utväxlade talade faktiskt om vad det hela rörde sig om, men Holton log igen mot mig och bad att få en whiskey. Edward tog bryskt tag i mig och tog mig upp till vårt rum där han packade våra väskor. Knappt en halvtimme senare stod vi och väntade på nästa Diligens bort från platsen. Att Edward och jag skulle gift oss samma dag spelade ingen roll för honom. Han ville ha så många mil som möjligt mellan denne Mr Holton och oss som han kunde. Holton såg oss kliva ombord och hälsade glatt mig med ett på återseende just som diligensen satte fart.

Edward arbetade då med en stor undersökning kring indianska språk och ville göra arkeologiska utgrävningar kring de indianska folken. De flesta såg på honom med största misstrogenhet, men eftersom han hade en hel del pengar efter sin far så var det få som kunde förhindra honom. När han sedan träffade mig just som han klev av båten från England. Jag hade själv just hunnit iland från en båt från Sverige och hade tänkt ta arbete som lärarinna. Som dem säger så var det kärlek vid första ögonkastet. Vi hade  sedan dess rest runt de farbara delarna av Amerika och letade när vi mötte Holton för första gången efter en plats att slå sig till ro och forska vidare. Oturligt nog så skulle våra liv ta en helt annan vändning från just den stunden. Holton sökte upp oss bara sju dagar senare. Hur han fann oss är inte så svårt att förstå, det var bara att följa efter två diligenser. Om Edward visste vem Holton var då, vet jag inte, men tydligen räckte den där enda blicken dem mellan för att hatet och rädslan skulle sätta klorna i Edward. Vi stötte ihop med Holton strax utanför det lilla hotell vi tagit in på. Han var nu iklädd statskläder och hade till och med en blomma fästad vid rockslaget. Han gjorde en stort nummer av att buga inför mig och i nästa sekund anhöll han om min hand från Edward. Edward blev rasande och vi skyndade in på hotellet utan att Holton följde efter. Återigen packade vi våra väskor. Nästa diligens gick först morgonen därpå och den kvällen åt vi middag på hotellet. När vi kom upp igen på vårt rum så var våra väskor uppackade och kläderna upphängda igen. Jag kände mig gråtfärdig och Edward var för en gångs skull förstummad. Under tystnad packade vi våra väskor igen. Av Edwards fynd verkade ingenting saknas, men en liten anteckningsbok var och förblev spårlöst försvunnen. Vi fick ingen sömn den natten och tidigt nästa morgon satt vi i diligensen och lämnade staden utan att ha sett en skymt av Holton igen.

Vi beslöt oss att bege oss till en av de platser som givit oss de bästa fynden och där vi också fått några vänner bland indianerna. Resan dit var till att börja med lugn och fridfull, nåja så lugn och fridfull som diligenser är. Men några timmar efter att vi lämnat en skjutsstation den fjärde morgonen så hände det. Kusken höll in hästarna när fyra maskerade män till häst beordrade detta. Vi var ensamma i vagnen sånär som på kusken och blev beordrade ur vagnen. Edward svor lågt, men vi lydde i alla fall banditerna. När vi väl var ute ur vagnen så skjöt dem kusken utan ett ord. Skräckslagna väntade vi bägge på döden, då en av banditerna demaskerade sig. Holton, det kunde inte varit någon annan, han log som en helvetets demon. Han gjorde något som jag aldrig kommer att kunna glömma, han våldtog mig i åsynen av sina män och min hjälplöse blivande make. Nå, så var det i alla fall tänkt. Men efter dådet skjöt han Edward och lämnade mig ensam att dö i en steril kanjon. Med sig tog dem inte mycket av våra pengar. De missade dem då de inte ens sökte igenom Edwards lik. Då och där svor jag till Gud att om jag fick leva så skulle den mannen få betala med sitt liv vad han gjort. En man räddade mig till livet, han förde mig till en medicinman några mil från platsen och där blev jag länge eftersom solen nästan bragt mig om livet. Det var först ett och ett halvt år senare som jag kunde lämna medicinmannen och hans lilla hem. Men i Nehane Ens vård lämnade jag även dig, Edna. Din födelse var mig till stor glädje, men om jag skulle kunna hämnas min älskade Edward så var det en lång tids utsuddade spår jag var tvungen att leta reda på.

Jag skulle kunna berätta oändliga berättelser om min jakt på Jack Holton. Men jag vill nöja mig med att berätta hur jag fann honom. I en liten stad dit jag hittat en ledtråd till honom fick jag faktisk bekräftelse på att den man jag funnit var den jag sökte. På en sheriffs bord låg Edwards anteckningsbok. Jag hade svurit på att hämnas Edward, men nu kom den tyngsta stenen. Att verkligen döda honom stred mot hela min uppfostran. Jag tror på herren och hämden ska egentligen vara hans, men här hade denne man gått så långt att han trots mord och våldtäckt lyckats bli sheriff. Han var lagen som skulle upphålla Guds lag. När vi äntligen möttes efter elva års jakt så kände han inte ens igen mig. Men jag kände igen ansiktet som åldrats så vackert. Jag förförde honom samma kväll som jag sedan dräpte honom med hans egen Colt. Jag lämnar nu detta brev i förvar hos Nehane En för att du ska få svar på vem som var din mor och varför hon inte finns hos dig. Med brevet finns också Jack Holtons colt, så att du alltid kan försvara dig mot onda män, hans sheriffstjärna så att du må minnas att även stjärnor har sina fläckar och en bibel för att du ska lära dig vad som är rätt och fel.

Edna, jag älskar dig förevigt

Din Mor
Katarina Mark