Jesse James (1847-1882) 
1863 tog Jesse James värvning på sydstaternas sida under den självutnämnde överste Quantrill (ett sadistiskt kräk som rånade och mördade i stor skala med kriget som ursäkt). 
Under -66 bildade Jesse och hans bror en liga för att råna banker. I februari samma år slog ligan till mot en bank i Liberty, Missouri. Vid detta första rån kunde inte Jesse själv vara med, men det skulle komma fler tillfällen. Under flera år genomförde Jesse James-ligan ett flertal bankrån och lämnade efter sig ett flertal mördade. (Antalet döda kunde ha varit många fler, om det inte vore för att alla i ligan var så usla skyttar) 
1873 ändrade de inriktning och började ge sig på tåg istället. Vid det här laget hade Pinkerton National Detective Agency blivit anlitade för att spåra upp och arrestera bröderna James. En Pinkertonagent blev skjuten i Liberty, Missouri, och bröderna blev anklagade för dådet. 
Familjen James hus omringades av Pinkertonagenter i januari 1875. Pinkerton var säkra på att bröderna befann sig i huset, men Jesse och Frank hade hunnit smita därifrån. När Pinkerton kastade in en bomb, som exploderade inne i huset, lyckades de inte oskadliggöra någon kriminell familjemedlem. Däremot dog Archie, Jesses lillebror på nio år, och Zerelda, modern, förlorade en arm. 
Året därpå dödades alla i ligan, utom Jesse och Frank som hann undan, av uppretade medborgare i Northfield, Minnesota. Det fick bröderna att ligga lågt i några år. 
1879 fick det vara nog på lugnet, bröderna James började råna tåg igen, nu tillsammans med en ny liga. Sedan var ruljangsen igång igenů  
Tre år senare dödas Jesse James. Han blev skjuten bakifrån, i sitt eget hem, av Bob Ford. Denna nyhet fick stora rubriker i tidningarna som, felaktigt, framställt Jesse James som en Robin Hood-figur. Några månader senare blev Bob Ford också skjuten.