Text: Tove & Anders Gillbring
Kartor: Anders Gillbring

Purgatory är en liten samling träbyggnader, knappt värda att kallas stad, eller ens by. Det finns några enstaka hus utspridda bland bergen. Hela stället ser lite ruffigt ut, husen är hyggligt hoptimrade, men ingenting än snickare skulle vilja visa upp… Det är en liten håla som helt och hållet lever på att många lämnar de stora vägarna och upptrampade stigarna för att ta sig hit. Stället ligger i en vacker naturskön grön bergstrakt, precis där två floder möts. Men det är inte naturupplevelser som lockar. Det finns inte heller någon gruva, industri, stora rancher eller bördig uppodlad åkermark. Purgatory är byggd kring någonting helt annat, det som gör att många söker sig hit både en och flera gånger är information. Här får du veta det mesta som händer just nu i lagens utkanter, vem söker en livvakt, vilka diligenser har blivit rånade, vilka efterlysningar har betalats ut, osv. Det är också ett bra ställe att skaffa hästar, vapen, dynamit och utrustning för de som inte vill synas…

Geografiskt läge
Purgatory ligger i södra Colorado, långt bort från lag och civilisation. Närmsta större stad är Trinidad, Colorado, men även lagen där föredrar att slippa befatta sig med vad som händer här. Det är en av de saker som gör läget idealiskt för denna håla vid sidan av lagen och knytpunkt för alla de som opererar i lagens utkanter. En annan är närheten till en massa olika gränser, både för countyn inom Colorado som för olika delstater. New Mexiko ligger precis runt hörnet, den höga bergstoppen Fisher's Peak är ett väl synligt landmärke. Indianterritoriet, och då framför allt Ingenmansland ligger bara ett par dagsritter bort, liksom både Texas och Kansas.

Närmsta grannar
Ett behagligt klimat med varma, men inte stekheta somrar och milda vintrar gör Las Animas County till en bra på plats att bo på. Luften uppe på den höga höjden är torr och nederbörden är måttlig. Området är grönt och bördigt, med ett flertal floder. Sangre de Christo Mountains i väster är en hög bergskedja, där topparna är snötäckta året om. I den östra delen av countyt planar bergen ut och övergår i prärie.

Santa Fé-leden passerar här.

Apishapa
Ett helt mexikanskt samhälle, inga vita bor här. 254 invånare.

Barela
Kolgruvan utgör centrum för samhället, de flesta av stadens 137 invånare arbetar i gruvan och bor i arbetarbarackerna. Samtidigt slår sig alltfler stadsbor ner.

Bent Canyon
Samhället är byggt kring den stora diligensstationen. Det har ett skyddat läge, vid foten av bergen och floden. Greg Wilkins och Pete Owens, stationsföreståndarna, är mest inflytelserika i trakten då de även äger och driver handelsboden, saloonen och bordellen. Till sin hjälp har de "Ekorrtanden" Alice och "Juts".

Clifton House
Dick Woottens tullstation, saloon och hotell i Raton Pass. Du hittar mer om platsen i Runan #28 och här

Dodsonville
Den mest civiliserade av de hålor som finns i Purgatorys närhet. Invånarna börjar så sakteliga bygga upp en riktig liten stad. Runt omkring ligger nybyggarnas farmer och inne i själva staden finns handelsbod, sågverk, brädgård, smed, auktionsförrättare, saloon, fraktkontor och en skola. 178 invånare.

El Moro
En mindre stadskärna med post, handelsbod och saloon. Runt omkring ligger rancher och en och annan gård, som den Ross Thorne precis byggt. 111 invånare.

Gray's Ranch
Joseph Gray är en mäktig man i området nordväst om Trinidad. Här äger han stora marker där han säljer skog för avverkning till närliggande brädgårdar. Han har vidsträckta betesmarker för sin boskap och sina hästhjordar. Gray's Ranch är dock en av hans mest framgångsrika investeringar. I den natursköna omgivningen har han byggt en semesteranläggning för rika östkustbor som behöver koppla av och vill uppleva den orörda vildmarken. Här erbjuds allt från lyxmat och avkoppling till guidade jaktturer och hälsokurer med mer eller mindre märkliga behandlingsmetoder. Med hjälp av annonser och föreläsningar på herrklubbar har stället fått ett bra anseende och det är sällan färre än tio betalande gäster, varav många européer.

Hog Back
Större delen av bosättningarna ligger på en låg kulle någon tyckte påminde om en svinrygg, med sin avlånga rundning täckt av strävt högt präriegräs som spretar åt alla håll. Fristad för fattiga nybyggare, som inte haft råd med boskap och stora rancher, utan slagit sig på får- och svinskötsel. Fem familjer bor här, två av dem kommer från samma by i Ukraina. De har ännu svårt att göra sig förstådda på engelska.

Hole in Prairie
Bosättningen var från början Jacobsligans gömställe undan lagen. De byggde upp några hus här, mitt ute på prärien, när området t.o.m. var mindre befolkat än idag. Det är fina omgivningar och bördig mark, så det var inte konstigt att de trivdes . Det enda de inte tänkt på var att prisjägare sällan bryr sig om county- och delstatsgränser… När Ole Larsmo och hans band med femton prisjägare stormade stället för åtta år sedan dödades de flesta i Jacobsligan (sex prisjägare fick också sätta livet till). Den enda vars liv skonades var den unge Dwight Jacobs, som dömdes till ett långt fängelsestraff han ännu sitter av.

Kvar på platsen blev bara några kvinnor och barn. Som avskyr prisjägare över allt annat, och inte har speciellt mycket till övers för den rättvisa som betalar ut blodspengar heller. Under åren har bosättningen växt, inte minst till följd av flera förhoppningsfulla män som slagit sig ned i hopp om att kunna charma någon av damerna till att gifta sig. Det går också rykten om att någon av kvinnorna vet var Jacobyligans sista stora byte, $12.000, finns. De pengarna återfanns aldrig då ligan slogs ut.

Hole in Rock
Mike Boscoe, Ismael Katami och Mao Li-Sheng lämnade de stora gruvlägren, trötta på omgivningens ständiga rasism. Istället drog de neråt södra Colorado på jakt efter ädla metaller. Här, i Hole in Rock, vände deras tur. Här fanns en rik åder. När de red in i Trinidad första gången efter fyndet, för att skaffa mer material för riktig gruvbrytning, hade de med sig guldklimpar stora som valnötter. Det var ingenting som passerade spårlöst förbi…

De tre vännerna fick många ovälkomna besök från personer som ville stjäla deras guld. De litade just inte på några andra, men blev mästare på att gillra fällor av olika slag. Mao visade sig vara en skicklig djurtämjare och till sin hjälp hade de tränade falkar och pumor. Under ett års tid arbetade de i gruvan och grävde sina gångar allt längre in i berget, långa och vindlande som en labyrint. Går du in själv där så finns risken att du inte hittar ut. De arbetade hårt och vågade aldrig riktigt unna sig att vara lediga. Fyndigheten var inte så stor som de hoppats, ju mer de kämpade desto mindre fick de ut… Guldet tog helt enkelt slut. De bestämde sig för att dra sig tillbaka, de hade trots allt fått in tillräckligt mycket för att leva gott resten av livet.

De hann aldrig därifrån. De giriga som hört talas om den ensamma gruvan hade lärt sig av de första rånarnas misslyckanden - små grupper hade inte en chans. Istället samlades ett band på över trettio desperados som överföll gruvan. Det blev ett frukktansvärt blodbad, femton rånare fick sätta livet till och de tre vännerna mördades brutalt och hängdes efter sin död. Innan de dog hann de förbanna sina mördare och alla som kom till platsen och försökte stjäla deras guld.

Hole in Rock var länge övergivet. Det sägs att märkliga saker händer där, att vilda djur anfaller utan anledning och de dödas andar slår blint mot alla fridstörare. Ingen som gått in i gruvan har någonsin kommit tillbaka. Och ingen av de rånare som överlevde själva massakern levde ett år senare…

Nyligen har ett trettiotal skandinaviska nybyggare flyttat hit. Det pågår vadslagning i trakten om hur länge de vågar bo kvar.

Placita
223 invånare förkunnar skylten. En lugn och vänlig stad där Luis Abrila är borgmästare och Orville Reed stadssheriff. Flera farmer och ett fåtal rancher ligger runt omkring.

Pulaski
Frigivna slavar från samma plantage i Georgia drog västerut tillsammans och bosatte sig här. Äger och beslutar allting gemensamt. 52 invånare. Ett hotell har öppnats vid diligensstationen.

San Antonio
San Antonio var från början en liten mexikansk by. I takt med att spekulationerna om att järnvägen snart skall komma att dras den här vägen har alltfler bosatt sig här. Många av de nyinflyttade är vita som startat nya verksamheter som hotell, saloon, spelhall, restaurang och bordell. 231 invånare.

San José
En mexikansk by, där större delen av befolkningen tillsammans flyttade norrut från Texas då alltfler gringos flyttat dit. Nu försöker de klara sig själva, utan inblandning från omvärlden. Besökare är inte uppskattade, men tolereras om de inte blir långvariga. Alla försök att stanna mer än en natt avvisas dock bryskt. En del tror att deras avoghet beror på att de ägnar sig åt märkliga religiösa riter nattetid, men det är ingen som vet säkert.

Stockville
Stockville som ligger sydväst om Purgatory är en tämligen ny bosättning där Överste Stockville och några av hans mannar slagit sig ner. Efter Inbördeskriget varken ville, eller kunde, de fortsätta inom den amerikanska armén då de slogs för sydstaterna. Först begav de sig söderut till Mexiko, där Kejsar Maximilian betalade dem bra för att fortsätta kriga. Tillbaka på den amerikanska sidan av gränsen red de runt i sina gamla hemtrakter, bara för att inse att de inte längre hade några hem. Under en kort period har de hyrt ut sina tjänster till rika ranchägare som velat bli av med nybyggare och fårfarmare. Efter att ha dödat en hel grupp, som sedan visade sig vara fattiga sydstatsungdomar som sökt sig västerut i jakten på ett nytt liv lade de av. Nu försöker de bygga upp ett nytt liv och fredligt samhälle.

Då deras bosättning ännu så länge mest består av deras egna bostadshus, en gemensam lagerlokal som fungerar som handelsbod för förbipasserande och en saloon är saknaden efter kvinnor svår. Någon gång i månaden brukar de därför lämna Stockville tämligen öde och bege sig till Purgatory, där vackra flickor finns till salu. De andra känner ännu inte till det, men Överste Stockville har nyligen satt in en annons i flera öststatstidningar där han efterlyser modiga damer som vill gifta sig med riktiga sydstatsgentlemän.

Stockville understödjer Morgan Jackson fredsdomarskap i området. De vill inte ha mer än nödvändigt med några myndigheter att göra och Jackson lämnar de ifred.

Restider
Orter Dagar
Trinidad - Clifton House

0,5

Trinidad - Placita

1

Trinidad - Apishapa

1,25

Trinidad - Dodsonville

0,75

Trinidad - El Moro

0,2

Trinidad - Purgatory

1,5

Natur
Ett annat sätt att beskriva området är att berätta om naturen. Purgatory ligger precis i den klyka som bildas där Purgatory River och Chaguage Creek möts. Det gör att tillgången till färskt vatten är god och området grönt och lummigt, även om det är lite för bergigt för att bli bra riktigt bra för jordbruk. Floderna är rika på fisk och skogen på bytesdjur, så mat är aldrig några problem för personer med minsta lilla vildmarksvana. Då är grizzlybjörnar och ormar ett större hot… Även om de inte finns bakom varje träd så kan du konfronteras med dem när du minst anar det.

Floderna och bergen ger Purgatory ett effektivt naturligt försvar. Ett tiotal beväpnade män kan utan problem hålla stånd mot en tio gånger större styrka tack vare det skydd och den överblick de får. Försvararnas enda problem är att de blir instängda och får svårt att bryta sig igenom fiendens linje… Purgatory är lätt att försvara, men också lätt att omringa.

Purgatorys historia
Morgan Jackson passerade platsen första gången för femton år sedan, då han var på flykt undan ett uppbåd från Indianterritoriet. Han hade träffats av en kula i axeln och blev stadigt allt sämre. Han vet knappt själv hur han lyckades skaka av sig förföljarna, men på något sätt gick det. Han lyckades sitta av innan han förlorade medvetandet. Därpå följde den värsta tiden i hans liv, hans skärseld. Febern rasade inom honom, såret blev infekterat och han var hungrig och törstig. När det var som värst såg han syner, fragment av sitt liv som passerade innanför hans slutna ögonlock. Han hade också en dröm där han pratade med sin farfar om vad mycket klokare det var att tjäna pengar på information och samtal snarare än våld och vapen, hur trevligt området var och vilken fin saloon han byggt. Ensam i bergen uthärdade han tills han blivit frisk och stark. När han lämnade platsen hade han beslutat sig för att starta en saloon just där den dag han lade vapnen på hyllan.

Åtta år senare var han tillbaka. Tiden i fängelset hade övertygat honom om att han aldrig någonsin ville riskera den förödmjukande behandlingen igen. Tillsammans med några bekanta startade han Purgatory, en knytpunkt för alla som lever i lagens gråzon. Här finns allt från trevlig avkoppling, bra vapen och snabba hästar till hjälp att byta utseende och information om vilka som är beredda att betala för en extra revolver. Allt går att köpa, bara du har pengar. Och är det någonting de har lärt sig i Purgatory så är det att ta betalt, priserna ligger alltid lite över det normala inne i större städer.

Tack vare Jacksons breda kontaktnät (och väl utvecklade system för vilka han betalar mutor till) har Purgatory under de tre år som gått sedan det byggdes blivit en mäkta populär plats att besöka. Den som har värdefull information att ge kan tjäna en hacka, men får i gengäld höra en del skvaller gratis. Riktigt matnyttig information får du däremot betala för, och inte ens då är det säkert att Jackson talar. Tycker han att du luktar lagman eller prisjägare är du välkommen i staden, men han har just ingenting att berätta för dig.

Allt det här gör att staden sköts på sitt eget sätt, lite vid sidan om den gängse lagstiftningen. Blir du lurad i kort får du skylla dig själv, eller på egen hand ta tillbaka vad du förlorat. Överlag gäller den starkes rätt, det finns ingen lag som hjälper den som inte kan ta vara på sig själv. Däremot är det ofantligt dumt att ge sig på någon av Purgatorys fasta invånare, eller fördärva någonting som är deras utan att betala full kompensation. Gör du någonting så dumt skall du vara glad om du bara blir utslängd och inte hängd…

En annan helig regel är att Purgatory inte är ett gömställe att ta sig till med lagen i hälarna. Det spelar ingen roll om du är efterlyst, eller vilka brott du begått tidigare, men ve den som leder lagen direkt hit och förväntar sig beskydd. Carlsenbandet gjorde det för två år sedan. De rånade banken i Trinidad och red sedan i sporrsträck hit med ett stort uppbåd strax bakom. Väl här gjorde de sig klara att barrikadera sig, det är som sagt en lättförsvarad utsiktspost. Jackson blev urförbannad. Han gick själv runt och sköt de olika ligamedlemmarna med sin hagelbössa. När uppbådet kom fram tog han emot belöningen. Budskapet gick fram, sedan dess har ingen annan gjort om samma misstag.