Drakens Tands recension
av Laglöst Land


av Erik Lundell
Den första av de nyproducerade modulerna till Gillbringarnas lyckade version av Western heter "Laglöst land" och tar förstås upp lagen ... eller kanske rättare sagt bristen på den?

Denna expansion till rollspelet Western är en expansion till dig som vill arbeta antingen inom lagens långa arm eller utanför den och alltid riskera att bli fångad och åtalad.

Boken innehåller fyra olika delar, en del som behandlar rättvisans tjänare, en som behandlar de som står utanför lagen, en som beskriver våldets Oklahoma och ett längre äventyr Muskogees röda örn.

Rättvisans tjänare är sheriffer, agenter, detektiver, domare, advokater, åklagare och jury med flera. Det finns som många olika sorters sheriffer, agenter och domare och boken behandlar de flesta, till exempel stadssheriffer, countyts sheriffer, federala sheriffer och vicesheriffer. En total beskrivning av de olika yrkesutövarna finns också vilken inkluderar allt från lönerna till arvoden och mycket annat. Det finns också nya viktiga hjälpmedel och tekniker.

De laglösa finns i flera olika roller: gerillasoldater, rånare, desperados, fuskspelare och charlataner, för att nämna några. Dessa är efterlysta på olika sätt och har olika sorters fiender och vänner. Gerillasoldater har inte så många vänner och kan lätt bli skjutna i ryggen av gamla fiender, medan fuskspelare inte har ett så farligt liv. De laglösa har som rättvisans tjänare ett brett sortiment av olika yrkesutövare i samma grupp. Ta till exempel charlatanerna: det finns de som använder postorder, de som använder lagar som folk inte vet om och så vidare. Här finns också många nya verktyg, hjälpmedel och tekniker till detta laglösa folk.

Våldets Oklahoma är en beskrivning på folk och landskap där våldet härskade. Olika indianstammar är väl beskrivna. Såväl deras som den vita mannens rättvisan finns beskriven.

Äventyret "Muskogees röda örn" utspelar sig kring Muskogee i Creeknationen år 1880. En av rollpersonerna får ett brev av sin syster vars man blivit mördad klarar de av att hitta mördaren och hjälpa systern?

Ett äventyr för tre till sex spelare som har en del erfarenhet. Detta gäller både spelare såväl som rollpersonerna. Naturligtvis går äventyret att ändra efter erfarenhet och årtal om man behöver och så anser. Det är ett stort äventyr som kan ta ett tag att spela igenom.

Denna expansion är ett väldigt intressant köp för den som gillar att antingen stå utanför lagen eller som lagens beskyddare. Den är väldigt bra upplagd och det är lätt att hitta allt man behöver för att komma in i en roll. Dessutom innehåller den små intressanta äventyrsuppslag till varje yrkesgrupp, vilket är bra för spelledare.

Äventyret är som vanligt bäst till erfarna spelare och speciellt en erfaren spelledare. Det behövs ganska stor samordningsförmåga för att kunna lägga ut äventyret på ett bra sätt. Men då blir äventyret också ett väldigt bra sådant.

Jag tycker själv att detta helt klart är en expansion för sådana som är tokiga i westernfilmer och spelar spelet. Den innehåller alla häftiga roller som man vill vara efter att ha sett Clintan som en lagens väktare eller som en riktig skurk. Men är nog lite tråkigare för den som vill spela en vanlig köpman eller liknande som håller sig inom lagens ramar och står utanför bråk och dylikt.

Betyg: 4.2 (av 5)