Recension av Laglöst Land i Sverox


av Johnny Särkkä & "Ant"
Nu har det äntligen kommit, det första nyskrivna supplementet till Western. Tidigare har vi ju begåvats av Western Klassiker och rollformulären. Klassiker är ju som bekant en samling av de gamla äventyren som kom ut till den tidigare utgåvan av Western, samt ett häfte med konverteringsregler.

Omslaget är, som vanligt, gjort av Tomas Arfert. Då Arfert tillhör en av favoriterna är det lätt att tycka om hans stil och tydligen har Gillbringarna bestämt sig för att ha liknande omslag till samtliga sina produkter. Detta ger en känsla av sammanhållning i bokhyllan. De övriga illustrationerna är bra och skarpa fast rollerna som är tecknade av Åke Rosenius har samma drag som hans teckningar alltid har. Bilderna, vare sig de är män eller kvinnor, har feminina drag. Till och med männen ser lite flickaktiga ut i ansiktet.

Laglöst Land är inte, som man kanske skulle tro, skrivet av Anders & Tove Gillbring som skrivit Western rollspelet, utan utav av Gunilla Jonsson och Michael Petersén som bl a konstruerat rollspelet Kult. Vid upptäckten att det var Gunilla och Michael som hade skrivit Laglöst Land blev vi glatt överraskade, men förväntade oss inget annat än en mycket välskriven produkt.

Boken omfattar 112 sidor och av dessa innehåller den första hälften material och regler för den som vill spela lagman eller laglös. Dessa sidor är minst sagt faktaspäckade och oerhört användbara för både spelare och spelledare. En hel del fakta som sagt, men utan att för den skull bli tråkigt. Insprängt bland beskrivningar och texter finns också äventyrsuppslag som kan ge tips till en spelledare med idétorka. En kul sak som kan vara användbart är sammanfattningen av rättegången mot Cherokee Bill, den ger en mycket bra bild av hur en rättegång gick till på den tiden. Denna hälft ger mycket information till den som vill råna ett tåg, fuska i kortspel eller försöka sälja mirakelmedel. Likväl kan den som vill få fast dessa personer, agera domare eller kanske Pinkerton agent få sitt lystmäte. Fast mest nytta har nog spelledaren av allt detta. All fakta och idéer gör att boken blir ovärderlig för just spelledaren.

Den andra hälften av boken upptas av en utförlig beskrivning av Oklahoma. Denna del är även den fullproppad av fakta och går mer in i detalj när det kommer till indianer, de vita och svarta, och en del kända laglösa bland mycket annat. Indianterritoriet årgång 1880 får sig också en rejäl beskrivning. Denna hälft är en ovärderlig resurs för den spelledare som ska låta sina spelare äventyra i Oklahoma. Med hjälp av informationen man finner häri kommer man mycket långt.

De sista sidorna innehåller ett äventyr som utspelar sig i Muskogee. Äventyret i sig kan man inte skriva mer om än att det är ett bra äventyr, men som skrivet tidigare förväntas inget annat heller. Förutom äventyret ingår utförliga beskrivningar om spelledarpersonerna och om Muskogee i stort.

Sammanfattningen måste bli att Laglöst Land är ett bastant och matnyttigt supplement till Western. Layouten och designen är smart och boken oerhört välskriven. Laglöst Land är användbar men samtidigt inte nödvändig om man ska spela Western. Samtidigt är väl det Rävspels paradord – inga supplement ska vara nödvändiga för att kunna spela Western? Men, ska du spela i Oklahoma, vara lagman eller laglös ger detta supplement dig information som kan höja din spelupplevelse i skyarna. Till detta finns nya slumphändelser, ödespoäng och alla dessa trevliga och händiga kartor.