Bryt alla regler
Vi har tagit fram regler som passar ihop med Westernmyten och den spelmiljön. Det har gjort reglerna lite egna jämfört med många andra spel, inte minst inom fantasygenren, helt enkelt för att reglerna behöver spegla olika saker. Föredrar du att spela med samma regelsystem oavsett spelmiljö så gör det. Är tärningsspel det värsta du vet så bortse bara från de bitarna. Det viktiga är att ni har kul när ni spelar, inte att följa några regler slaviskt.

Tärningsspel
Western är ett tärningsbaserat rollspel. För att avgöra om du lyckas eller misslyckas slår du, i de flesta fall, en obegränsad T20. Någon gång kommer du att få slå en T6, T10 eller en T100. De tärningar du behöver är därför en sexsidig och en tjugosidig. Ju högre resultat tärningen visar desto bättre.

Har jag inte hört ditt namn förut?
Vad du än tar dig för kan du vara säker på att andra hör talas om det, rykten sprider sig som löpeldar i Western. Det spelar roll vad folk säger om dig och hur känd du är, det påverkar hur du blir bemött och vad du får betalt. Har du blivit känd som en rättskaffens person kommer folk att visa sin uppskattning på många olika sätt, många vill sola sig i din glans. Har du däremot gjort dig känd som en galen hund får du se upp för uppbåd på taken... Såvida du inte är lika berömd som John Wesley Hardin, då vågar ingen bråka med dig, även om dem avskyr dig.

Vad siktade du på egentligen?
Drar du ditt vapen gör du bäst i att kunna hantera det. Naturligtvis siktar du innan du skjuter, ingen slänger iväg ett skott på måfå i västern (utom möjligen i extremt onyktert tillstånd, men det är ingenting som rekommenderas eller uppskattas...) De flesta revolvermän sätter en ära i att träffa med sitt första skott. För att avgöra om du träffat använder du Träffmallen, den ser ut som ett sikte. Är du bra på att hantera sexskjutaren träffar du där du siktade, är du en usel skytt kanske du skjuter av någon hatten när du siktade på benet...

De snabba och de döda
Det räcker inte med att träffa rätt, det gäller att hinna dra också... Det första skottet är ofta avgörande för striden. I en ren duell är första skottet också ofta det sista... Därför finns många knep du kan använda för att bli lite snabbare, som att välja ett snabbt vapen eller skjuta direkt från höften. När striden väl är igång blir händelseförloppet mer kaotiskt och ni kan vara många som skjuter samtidigt.

Övning ger färdighet
Western är inte ett statiskt system, utan du lär så länge du lever. Oavsett vad du ägnat dig åt under spelets gång har du alltid kapacitet att lära dig nya saker. Det får du genom Månadsträningen, ett speltekniskt system för att ge dig möjlighet att utveckla och förbättra dina Egenskaper och Färdigheter. Har du blivit riktigt skicklig, i professionell klass, på någonting kostar det dig också tid och poäng att upprätthålla din höga nivå. Det kostar att ligga på topp, du kan inte fortsätta tillhöra de bästa om du aldrig tränar. Dessutom är det alltid lättare att lära sig grunderna i någonting än att tillägna dig den absoluta spjutspetskompetensen.

Fortsättning följer
Du måste inte kampanjspela Western, men det blir mycket roligare om du gör det. Du är spelets huvudperson, handlingen och omgivningen byggs upp runt dig. I kampanjspel måste du ta ansvar för dina handlingar. Begår du ett brott blir du efterlyst och får både lagen och prisjägare efter dig. Dödar du någon kommer den personens familj och vänner inte att tycka om dig. Räddar du ett barn ur ett brinnande hus har du å andra sidan skaffat dig vänner för livet. På gott och ont kommer konsekvenser av dina handlingar att följa dig genom hela spelet. Historiska händelser kan vävas in i spelet, eller bara utgöra en intressant bakgrund. När staden skall välja ny borgmästare kanske du avgör utgången genom att avslöja mutorna och korruptionen. När indiankriget hotar att blossa upp igen är det kanske du som lyckas förhindra det genom att få tag på de skyldiga till massakern. Däremot är det inte alltid lika roligt att spela tiden mellan äventyren... ”Kampanjtid” behöver du inte spela lika detaljerat som ”äventyrstid”. Bestäm vad du gör, om, var och med vad du arbetar, var du bor och vad du gör när du är ledig. Har du något långsiktigt mål du vill uppnå så ta med det. Tiden kan sedan gå fort fram till att nästa äventyr startar. Med beskrivningen ovan som utgångspunkt får spelledaren lättare att väva in nya äventyr i din vardag.