New Mexico


Henrik Örnebring rapporterar om sitt skrivande av New Mexico-modulen till Western.

Nummer 4

Howdy!
Så var det klart då! Ja, inte riktigt, men nu har jag i alla fall lämnat in slutmanus till Anders & Tove, så nu ska det pillas, korrekturläsas, utvecklas, invecklas och allt annat som hör till den sista fasen av modulproduktion! Det blev en riktigt fet genomgång av Santa Fe till slut om jag får säga det själv - målet har varit att det ska finnas ett äventyrsuppslag eller en liten konflikt som SL kan använda sig av i varje platsbeskrivning, och sjuttsiken vet om inte det har lyckats också! Med 130+ platsbeskrivningar finns det förhoppningsvis en del för SL att ta av i Santa Fe...
Ett av de val vi står inför nu är om modulen ska göras _ännu_ fetare, d v s med noggrannare stadsbeskrivningar även av platser som Albuquerque, Las Vegas, Taos, Las Cruces, Cimarron etc. Det finns en uppsjö material att tillgå så det är nog egentligen inget problem - förutom att det då förstås tar längre tid eftersom mer material måste skrivas! Och nu har Västernfansen väntat länge nog på New Mexico - eller?
Så måste förstås strykningar och omskrivningar göras också. Detaljerat bakgrundmaterial i all ära, men om det inte är riktigt klart hur det ska användas direkt i spel är det egentligen inte så användbart. Så hela texten kommer nu att få en genomlysning utifrån ett "spelvänlighetsperspektiv", vilket sannolikt kommer att göra vissa avsnitt kortare och andra avsnitt (som t ex äventyrsuppslagen) längre...
Men det närmar sej! Grundjobbet är gjort, nu ska det bara putsats, illustreras, layoutas, korras, kollas....hmm...sa jag "bara"? Men nu är i alla fall mitt jobb som skribent (nästan) klart...

Hälsar
Henrik


Nummer 3

Howdy!
Den välkända ketchupflaskeeffekten gäller även modulproduktion: först kommer ingenting, sedan kommer allt. Så känns det nu i alla fall. Bakgrundsinformationen är klar (lite modifikationer och tillägg ska såklart göras - t ex en mer noggrann genomgång av Lincoln County War), platsbeskrivningarna är klara (även här blir det såklart lite modifikationer och tillägg men allt grundjobb är i alla fall gjort) och sju köttiga äventyrsuppslag har producerats (och ett till är på väg)! Anders & Tove har börjat göra grovsättningen och jag måste säga att det känns oerhört trevligt att se sina texter i det välkända Westernformatet!

Det "enda" som fattas nu är den noggrannare beskrivningen av Santa Fe, men en god grundkarta finns i alla fall och jag har så smått börjat smälta den research jag gjort (samtidigt som jag fortsätter att göra ny research...det finns ju alltid en bok till att läsa!). Platsbeskrivningen i sig kommer i princip att se ut som beskrivningen av Tucson i Arizona-modulen, men jag kan utlova att stämningen i Santa Fe kommer att vara mycket annorlunda: Santa Fe är mycket mer av en civiliserad och kultiverad utpost i Western, här finns bildningsinstitutioner, ett kulturliv, en inflytelserik kyrka osv. Jag ser den typiska äventyrssituationen i Santa Fe som en societetsfest snarare än en gunfight på Main Street, vilket förhoppningsvis kan erbjuda kul omväxling för gamla som nya Westernspelare. Det finns ju gott om vilda städer i New Mexico där man annars kan få sitt lystmäte efter mer traditionellt bråkande tillfredsställt - i platsbeskrivningarna finns t ex lite mer fylliga beskrivningar av städer som Cimarron, Mora, Las Cruces, Silver City och Las Vegas!
Som sagt, det rör på sig...

hälsar
Henrik Örnebring


Nummer 2

Ya-Ta-Hey!
Det var ett tag sedan sist - spelfrilansarens öde är ju att verkliga livet alltid tränger sig på och tar tid från skrivandet. Jag ska inte tråka ut er med detaljer om jobbsökande, lägenhetsköp och dylikt, för jag vet ju att det är New Mexico ni är intresserade av!

Jag har nu slutfört arbetet på avsnittet om politik och politiska intriger i New Mexico - den del av supplementet som jag själv hoppas ska göra det annorlunda och speciellt. Här finner du detaljer om den politiska korruptionen, Santa Fe-ringen, marksvindlerier och mycket annat. Det finns i avsnittet också tips om hur det politiska systemet och de politiska intrigerna kan göra avtryck i äventyr och kampanjer - att politik inte behöver vara tråkigt kan man till exempel se i beskrivningen av Colfax County War, en våldsam episod i New Mexicos historia där Santa Fe-ringens försök att nå politisk och ekonomisk makt utgör bakgrunden.

Utöver detta plitar jag på om legender och folklore i New Mexico, och kämpar vidare med research för platsbeskrivningarna...ytterligare ett county kan nu läggas till handlingarna, puh! När jag själv läser mina texter kan jag ibland tycka att de blir _för_ faktaspäckade, så jag försöker verkligen se till att särskilt i platsbeskrivningarna lägga in roliga detaljer som kan fungera som äventyrsuppslag eller som SL själv kan spinna vidare på på andra sätt.

Dessutom har jag hela tiden äventyrsuppslag i bakhuvudet, som i slutskedet ska in i texten - antingen löpande eller i en separat del - som förhoppningsvis kommer att liva upp texten och ge mer konkreta idéer om hur geografi, historia och politik faktiskt kan användas i spel!

Seeya,
Henrik Örnebring


Nummer 1

Howdy!
Inte så långt efter att jag officiellt fått uppdraget att skriva New Mexico-modulen träffade jag en kvinna med rötterna i den amerikanska Västern (Colorado och New Mexico, närmare bestämt) - en kvinna som jag nu varit tillsammans med i ett år...Ett typiskt exempel på den sortens märkliga slump som skulle kallas "orealistisk" om den förekom i rollspel.

Så nu är jag nyligen hemkommen efter ett längre besök hos kärestans familj i Chama, New Mexico - en resa jag också hänsynslöst utnyttjat för att skaffa både inspiration och information till New Mexico-modulen! Besök i Santa Fe, Albuquerque, El Morro, El Malpais, Taos m m har gjort att kreativiteten är på topp. Med stetsonhatten på och countrymusik av det mest varierande slag i bakgrunden, har jag nu börjat skriva på allvar - avsnitt om territoriets geografi, landskap och historia har tagit form, jag har börjat arbeta med de detaljerade platsbeskrivningar som är Western - Rollspelets kännemärke, och jag har spikat en disposition.

Kärnan i boken, det som gör New Mexico unikt, kommer att bli avsnittet om Politik. Tråkigt? Tvärtom! Under Västerneran kännetecknas nämligen territoriet New Mexico av politiska stridigheter av det smutsigaste slag, liksom en korruption av en sådan skala att presidenten under det sena 1870-talet i en deklaration förklarar undantagstillstånd i territoriet - den federala regeringen förmår helt enkelt inte hålla ordning i territoriet! I avsnittet om politik kan du läsa allt om sammanslutningen Santa Fe-ringen, som kontrollerar det mesta i New Mexico 1865-85, om marksvindlerier och valfusk - och framförallt: hur du kan använda korruption och politiska intriger i dina Westernäventyr, både som bakgrund och som huvudhandling...Tanken är att dina spelare ska kunna bli inblandade i händelser av samma typ som Lincoln County War och Colfax County War...

Utöver detta kommer du naturligtvis att kunna få information om allt det som normalt förekommer i ett packat Westernsupplement - kultur, militär, religion, legender och folklore - samt en mer detaljerad beskrivning av territoriets huvudstad Santa Fe.

Arbetet går vidare...nästa steg är att skriva färdigt just politikavsnittet, och fortsätta med platsbeskrivningarna...fler uppdateringar kommer allt efter som!

Seeya,
Henrik Örnebring