Konstruktörer:
Gunilla Jonsson & Michael Petersén
Illustratör:
Tomas Arfert
Åke Rosenius
Omslag:
Tomas Arfert
Releasedatum:
Mars 1999
Format:
Mjukpärm
112 sidor
Rekommenderat butikspris:
Cirka 169 kr


"I’ve been hired as marshal.
I’m going to keep order and enforce the law."

Stadssheriff Tom Smith

Tvåhundra federala vicesheriffer släpps i början av 1870-talet ut över Indianterritoriet Oklahoma i ett försök att hejda den värsta brottsvågen i Västerns historia. De har ett omöjligt uppdrag framför sig - att övervaka ett 180 000 km2 stort område där inga vita män egentligen får bo, men dit desperados, rånare, whiskeysmugglare och förrymda brottslingar från alla delstater mellan Mississippi och Klippiga bergen söker sig. Under 30 års tid kommer de att kämpa mot en allt grövre brottslighet medan indianernas område krymper och järnvägen lägger sitt nät över prärien.

Det är scenen för Laglöst land, det första supplementet till rollspelet Western. Rollpersonerna kan spela lagmän som kämpar mot rånarligor och banditgäng, eller laglösa på flykt undan rättvisan i Indianterritoriets ingenmansland. Indianterritoriet beskrivs i detalj, med betoning på dels sherifforganisationen under den ökände ‘galgdomaren’ Isaac Parker, dels tillhållen för territoriets laglösa. Ett äventyr och flera äventyrsuppslag ger idéer kring hur miljön kan användas.

Halva Laglöst land utgörs av material och regler till hjälp för den som vill spela lagman eller laglös - allt från sheriffernas arbetsuppgifter och löner till hur lagarna ser ut, hur en rättegång går till och hur Västerns fängelser ser ut från insidan. Bland de laglösa beskrivs rånarligorna med rötter i inbördeskrigets partisanstyrkor, spelarna på Mississippis flodångare, revolvermännen i Texas och New Mexicos ranchkrig och förstås de laglösa i Indianterritoriet. Nya roller för lagmän och laglösa presenteras tillsammans med nya färdigheter.