När ett nytt spel kommer vill man gärna komma igång och spela direkt. WESTERN-klassiker innehåller alla supplement till gamla Western med konverterade stats på lösblad, ett 16-sidigt häfte med konverteringsregler och ett nyskrivet äventyr. Totalt sett innehåller detta paket över 100 illustrerade spelledarpersoner, nio kompletta städer och sexton andra platser. Nedan följer en kort presentation av WESTERNs klassiker. Skall du spela bör du inte läsa beskrivningarna - de är framför allt till för spelledaren.


Rollpersonerna blir vittnen till ett oerhört grymt diligensöverfall och märker att förövarna försöker få det att se ut som ett indianöverfall. Rånet utfördes i själva verket av ett banditgäng vars ledare, David Farley, vill hämnas på alla som satt i den jury som dömde hans bror Roscoe till döden. En av dessa jurymedlemmar var med på diligensen. 
När banditerna inser att rollpersonerna bevittnat alltihop och vet att "Indianöverfallet" bara var en täckmantel försöker de sätta dit rollpersonerna för mordet på en vicesheriff i en närbelägen stad. Rollpersonerna hamnar i stora problem och har inget annat val än att försöka bekämpa banditgänget. Samtidigt närmar sig hämndsagan sitt sista kapitel; mordet på den nu pensionerade domaren från rättegången, Damien Moon, som nu bor i området. Kommer rollpersonerna att lyckas genomskåda banditernas plan och rädda domare Moon i tid…?

 


Stats  


En ung kontorist, Edward Stapling, vid ett litet gruvkontor övertalar en gruvarbetare, Creb Tallman, att hjälpa honom stjäla silver från deras gemensamma arbetsgivare. Tallman börjar dock umgås med ett gäng skumma typer och Stapling blir paranoid och tror att de planerar att lura honom på hans andel. 
Därför gömmer Edward Stapling det stulna silvret. Creb Tallman anländer till mötesplatsen, den nyligen övergivna gruvstaden Rico Silver, med sina nya kamrater utan att hitta något spår av vare sig silvret eller kontoristen. Ilskna, förvirrade och frustrerade förhör och mördar de den enda kvarvarande familjen, i ett försök att få reda på var silvret och kontoristen tagit vägen. 
Under tiden blir Stapling orolig över vad som hänt, eftersom dottern i den mördade familjen var hans fästmö och hon skulle ha mött honom i en närliggande stad. Han vågar inte ge sig iväg för att undersöka vad som hänt och hämta silvret ensam, så han hyr rollpersonerna som livvakter. Till rollpersonerna säger han bara att han vill bege sig till den övergivna gruvstaden för att undersöka vad som hänt med fästmön, och när de väl kommit fram får rollpersonerna ingen chans att ta det lugnt. Banditgänget är dem på spåren och kommer inte att vila förrän de fått tag på mannen som lurade dem på en förmögenhet i silver… 

 


Stats  


Tre män rånar en bank i New Mexico. De kommer undan med bytet, men börjar bråka inbördes. Slutligen dödar de två underhuggarna Pete Clanton och Joe Blake ledaren i gänget. De gömmer pengarna i en gammal Navajo mesa och beslutar sig för att dra sig tillbaka till anonymiteten. De återvänder till sina familjer och arbeten i en vanlig småstad i västern. Clanton och Blake bestämmer sig också för att försäkra sig om att deras fruar skall få pengarna från bankrånet om de skulle dö. De graverar därför varsin halva av kartan över mesan på sina revolverkolvar. 
Det visar sig att ledaren, Charles Brent, som de trodde sig ha dödat överlevde och nu leder en brutal och ökänd rånarliga som kallar sig "De Svarta Banden". Brent söker de två förrädarna för att ta tillbaka bytet. De Svarta Banden lyckas få tag på Clanton och skjuter ner honom. Emellertid lyckas den döende mannen kravla undan och in i rollpersonernas läger. Han ger dem sin revolver och ber rollpersonerna se till att hans fru får en del av de gömda pengarna, därefter dör han. Kommer rollpersonerna få tag på den andra revolvern före De Svarta Banden och kommer de att få tag på bytet…? 

 


Stats  


Detta är en tvådelad äventyrsmodul som tar sitt avstamp i händelser som utspelade sig under inbördeskriget. Det första scenariot - Blodspengar - berättar historien om en ökänd före detta gerillakapten på nordstaternas sida, Morgan Stiller. Hans grymma och omänskliga framfart under inbördeskriget ledde till att han ställdes inför krigsrätt och dömdes till fängelse. Nyckelvittnet under rättegången var en officer, James Brubaker. Stiller svor på att döda Brubaker som hämnd för "förräderiet". Under fängelsetiden planerar Stiller sin hämnd. Han anförtror sig åt sin fästmö Rebecka Clifton, som på Stillers uppdrag tar sig djupt ner i södern och där gräver upp bytet gerillan (Stillers Killers) samlat på sig under sina många raider under kriget. När hon lagt beslag på skatten går hon vidare med att försöka få ut sin fästman från fängelset. 
Hon lyckas med hjälp av en före detta medlem i gerillan, Lucas Alderson, att frita kaptenen. Så fort Stiller blivit fri dödar han Alderson. Därefter antar Stiller hans identitet, i hopp om att lagen skall tro att den döde är Morgan Stiller. Vad paret inte räknat med är att Stillers gamle fiende Brubaker nu arbetar för Pinkerton och är fullt sysselsatt med att spåra upp dem för att återföra kaptenen till fängelset. När Stiller upptäcker vad som är på gång går han under jorden. Samtidigt vädjar fästmön till rollpersonerna om hjälp, mot betalning i reda pengar, med att döda deras motståndare. Självklart ljuger hon för rollpersonerna. Oavsett om de lyckas eller inte kommer rollpersonerna snart att upptäcka att de blivit lurade och att den vackra kvinnan som anställde dem inte går att hitta. Nu är deras enda möjlighet att hitta Stiller och avslöja hans rätta identitet, annars slipper han undan för gott. 
Den andra historien i modulen - En Yrkesmördares Heder - fortsätter där den förra slutade, i staden Riverside, New Mexico. Borgmästaren Walter Baxton vill göra staden känd och sprider därför ut ett rykte om att en ökänd yrkesmördare, kallad Undertaker, har betalats för att döda en av Riversides mest inflytelserika personer; men ingen vet vem. Detta falska rykte startar en våg av paranoia bland de framgångsrika medborgarna i staden, som snart börjar beskylla varandra för att ligga bakom. Den en gång lugna lilla staden genomsyras snart av fientlighet och undertryckt våld. Inom några dagar anländer ett antal mindre kända revolvermän för att försöka utmana och besegra Undertaker, och därmed bli lika kända som han. Varje dag blossar revolverstrider upp. 
Christopher Roth, en mycket ökänd revolverman dyker också upp. Roth och Undertaker är fiender sedan lång tid tillbaka och Roth uttalar nu glatt inför alla som vill höra att han skall skjuta Undertaker så fort denne vågar sig till staden. Ryktet om århundradets duell sprider sig snabbt och vadslagningen tar fart. 
Slutligen anländer Undertaker själv, inkognito, och börjar undersöka ryktet, som han naturligtvis vet är falskt. Han får reda på sanningen bakom alla händelser och bestämmer sig för straffa borgmästaren för dennes spekulativa fantasier. Efter att ha utfört mordet lämnar Undertaker Riverside omedelbart. Borgmästaren är död, ingen vet varför, men ryktet har ironiskt nog besannats. 
Kommer rollpersonerna lyckas ta reda på sanningen, eller kommer de - som många andra - delta i de exploderande fientligheterna och bli indragna i den dödliga malströmmen av berömmelse och dödliga nederlag…? 

 


Stats  


Dead or Alive innehåller tre korta äventyr, som alla utspelar sig i Arizona. Äventyr nummer ett, Balladen om Julie Fosters Död, är en klassisk mordhistoria där rollpersonerna ombeds lösa mordet på en bordellflicka i en liten stad, och samtidigt få den unge man som felaktigt anhållits frikänd. 
Äventyr nummer två, Livsfarlig Eskort & Gamarnas Dal, drar in rollpersonerna i en ondskefull kidnappningshistoria, där en familjs svarta får försöker hämnas på sin far. 
Slutligen, i äventyr nummer tre, Herren Ger och Herren Tar, ställs rollpersonerna mot ett gäng synnerligen skrupelfria brottslingar, som poserar som präster och nunnor från en strikt religiös orden.