Text: Tove & Anders Gillbring
Bild: Åke Rosenius
Vapen: Anders Gillbring

Ladda ner en PDF-fil av artikeln Holby & Stocks Firearms Company

För att kunna läsa PDF-filen behöver du Acrobat Reader som du kan ladda ner gratis från Adobe


Holby & Stock Firearms Company är ett riktigt lönsamt företag, även om deras lokaler sällan ser mycket ut för världen. Deras vapenfabrik och huvudkontor ligger dörr i dörr, i ett av San Fransiscos mindre fashionabla kvarter. Känner du inte till var du skall leta lär du inte heller hitta dem, det finns inga skyltar utanpå byggnaderna som talar om var du har kommit och ägarna undviker att dra uppmärksamhet till sig. Verkar det en smula misstänkt? Inte konstigt i så fall, Holby & Stock är en firma som specialiserat sig på att kopiera tillräckligt mycket av andra för att göra bra vapen, men tillräckligt lite för att undvika att åka dit för kopiering av ett patent... Alla som arbetar i fabriken är handplockade från andra stora vapentillverkare som Colt, Smith & Wesson och Remington.

Överhuvudtaget har Holby & Stock valt en helt annorlunda profil än sina konkurrenter. Colt har till exempel satsat aktivt på de respektabla köparna, exempelvis lagmän, och döpt sina modeller till saker som Police och Peacemaker. Där har Holby & Stock istället valt att inrikta sig mot en stor grupp potentiella köpare, de ljusskygga typer man kan vara säker på behöver bra vapen. Deras tilltänkta kunder är personer som försörjer sig på att hantera vapen, revolvermän, laglösa av alla de slag och prisjägare. Denna inriktning märks även på hur de döpt sina vapen, de saluför bland annat geväret Drygulch (Bakhåll), hagelbössan Reward (Belöning), revolvern Killer (Mördaren) och derringern Wild Card (Joker). Detta, i kombination med den väldigt stora konstruktionslikheten med mer kända modeller gör att det är svårt att få tag på vapen ur Holby & Stocks sortiment hos de flesta laglydiga vapenhandlarna.

Holby & Stock har därför byggt upp ett eget försäljningsnät. Män med vana att hantera vapen, och som gärna även skaffat sig ett visst rykte därvidlag anställs som handelsresande. Företaget har inga invändningar mot tidigare fängelsekunder, utan ser det närmast som en merit då dessa kan ha precis de rätta kontakterna. Försäljarna har generösa provisioner ($5 för enhandseldvapen och $10 för gevär) men också ett hårt arbete. Deras uppgift är att leta upp potentiella kunder och diskret förevisa Holby & Stock Firearms sortiment för de utvalda. Till sin hjälp har försäljarna upptryckta kataloger, men tonvikten ligger vid deras egen förmåga att prata för varorna. De väljer själva var, när och hur de reser, men säljer de inte tillräckligt mycket finns risken att fler säljare får chansen inom samma område.

Holby & Stock har avdelningskontor i fyra större städer i den amerikanska vilda västern. De har ett kontor i Prescott, Arizona, ett annat i Denver, Colorado, ett tredje i San Antonio, Texas och det sista i Virginia City, Montana. Avdelningskontorens främsta uppgift är att vara närliggande lager för de olika försäljarna. Säljarna meddelar närmsta avdelningskontor sin nästa destination och vilka vapen de vill ha ditsända. En annan uppgift för avdelningskontoren är att hålla ögonen öppna efter nya bra idéer. De har ett visst utrymme att betala för ritningar och konstruktioner, men lyckas avdelningscheferna komma över dessa uppgifter på annat sätt kan de alltid stoppa förtjänsten i egen ficka...

Holby & Stock Firearms Companys ägare Nicholas Holby och Frank Stock är inga duvungar i branschen direkt. Deras första vapentillverkande företag – Dixie Firearms – grundades i Georgia, Atlanta, mitt under brinnande inbördeskrig i mars 1862. De båda kompanjonerna hade lyckats komma över ritningar på Colt Armé och Colt Marin revolvrar (förmannen på Colts vapenfabrik kunde inte motstå deras erbjudande... 100 dollar i kontanta nordstatsdollar och att hans familj återlämnades till honom vid liv). På liknande sätt kom de över tillförlitliga ritningar på gevär – Springfield för att vara exakt. En hel del tid ägnades åt tillverkningen av provkollektionen, den som användes då de båda kumpanerna tog sig runt och sålde in vapnen hos olika delar av armén. Vapnen de kunde visa upp och låta de budgetansvariga provskjuta var precis lika bra som deras mer namnkunniga förlagor.

Då de drog igång masstillverkning av vapnen förändrades ambitionsnivån kraftigt. Ju fler vapnen de kunde leverera desto bättre betalt fick dem. Det gjorde det direkt oekonomiskt att lägga lång tid vid varje vapen... Under drygt två år tillverkade Dixie Firearms Company närmare 3 000 revolvrar och 2 000 gevär. Inte ett enda av dessa vapen hade högre kvalitet än 15, ens när de kom direkt från fabriken...

Affärsverksamheten avbröts tvärt. Då Sherman och hans trupper kom allt närmre Atlanta bestämde sig de båda kumpanerna för att det var dags att ge sig av. Två veckor innan Atlanta brändes ned hade det tömt företaget på allting av värde och begett sig västerut.

Uppbrottet blev något hastigare än de planerat, och framför allt hade sydstaternas ekonomi blivit allt sämre under tiden som gått. De hade ändå fått in tillräckligt för att kunna dra igång verksamheten igen. Krig var bra för deras verksamhet, och de bestämde sig för att striderna i Mexiko skulle bli deras nästa guldkalv. De slog upp portarna för sitt nya företag Revolution Arms i El Paso, Texas. Det var ett strategiskt klokt val av både stad och namn, flera av Juarez trupper vistades ofta där efter lyckade tillslag mot Kejsar Maximilians legoknektar.

Revolution Arms sålde precis samma vapen som Dixie Firearms gjort tidigare. Och precis lika dåliga... Då kriget tog slut började Revolution Arms istället att sälja vapen till alla tänkbara intresserade. Trots att vapnen inte var av bästa kvalitet fick de många kunder, eftersom deras priser låg väsentligt lägre än originalen. Colt fick dock nys om de undermåliga kopiorna och bestämde sig för att vidta åtgärder. Då Colt hotade med rättegång och skadestånd stängde de i stor hast igen verksamheten igen och drog vidare västerut.

Denna gång blev förtjänsten dock betydligt större. Då de kom till San Fransisco, Kalifornien insåg de att en ny massmarknad öppnat sig för vapentillverkare, då alltfler blivit vana vid att hantera vapen och inte tvekade att bli laglösa. De var samtidigt inte personer som skulle överse med sekunda varor, varför deras nya företag var tvunget att verkligen tillverka vapen av normal kvalitet. De identifierade vilka behov denna grupp kunde ha och såg till att Holby & Stock Firearms kunde lösa dem.


Utdrag ur Holby & Stock Firearms produktkatalog
Wildcard $13,00
Har du precis spelat av några dåliga förlorare mer än de hade råd att förlora? Skulle de försöka tvinga till sig din vinst kommer du att uppskatta din Holby & Stock Wildcard Derringer. Den är liten nog att diskret kunna gömmas undan i exempelvis rockärmen samtidigt som den rymmer hela tre skott. Ett måste för varje spelare!
Längd 12 cm. Vikt 0,4 kg.


Dixie $14,00
En klassisk revolver av armémodell, dock gjord för patroner. Ingen som kämpade och slogs för söderns ära och frihet kommer att bli besviken. Andra kan också uppskatta dess effektivitet.
Längd 32 cm. Vikt 1,2 kg.


Desperado $18,00
Holby & Stock Desperado är en patronrevol-ver, som dessutom har en hagelpipa. Du får haglets skadeverkan och extremt goda träffmöjligheter, men slipper i flerskottsstrider ladda om. Revolver och hagelbössa i ett – en genialisk konstruktion från Holby & Stock!
Längd 32 cm. Vikt 1,3 kg.


Killer $15,00
Har du tröttnat på revolverstrider där din motståndare tycks ha lika många liv som en katt? Då är Killer revolvern för dig – den du träffat reser sig inte igen...
Längd 26 cm. Vikt 1,1 kg.


Sidewinder $17,00
Drar du snabbt nog? Då vet du att det inte spelar någon roll om du är aldrig så pricksäker – en motståndare som redan ligger skjuter inte tillbaka! Holby & Stocks Sidewinder det enda vettiga valet för revolvermän, det är revolvern som ger dig ett försprång.
Längd 21 cm. Vikt 0,9 kg.


Messenger $18,00
Varför bär du revolver? Om det mest är för syns skull, om du saknar verklig användning för den, spelar det ingen roll vad som sitter i ditt hölster. Är det däremot ditt viktigaste redskap har vi det rätta vapnet för dig. Holby & Stocks Messenger har allt man kan kräva av en revolver: den är snabb, smidig, träffsäker och hårdskjutande. Har du ett budskap du vill framföra? Gör det med din Messenger!
Längd 27 cm. Vikt 1,0 kg.


Longshot $40,00
Holby & Stocks Longshot är en långpipig revolver som ger extremt god räckvidd. En löstagbar gevärskolv ingår, som när den monterats gör om din revolver till en 6-skotts repeterkarbin. Tänk på hur mycket extra guld du kan få med dig utan att behöva slå av på farten det minsta när du inte längre behöver rida runt med både revolver och gevär. Holby & Stocks Longshot största fördelar märks då du strider från hästryggen – den är lätthanterlig och klarar långa avstånd!
Längd 95 cm. Vikt 3,0 kg.


Reward $32,00
Holby & Stocks Reward är hagelbössan för varje prisjägare. Den är perfekt för inomhusbruk och i trånga gränder, men räcker längre än de avsågade du brukar se.
Längd 95 cm. Vikt 4,3 kg.


Drygulch $80,00
Holby & Stocks Drygulch är ett gevär för den professionelle skytten. Vi har tänkt på alla de problem och önskemål du kan tänkas ha; räckvidden är mycket god, det är ett träffsäkert vapen som har kraft nog att fälla en buffel. Självfallet ingår ett färdigmonterat kikarsikte.
Längd 135 cm. Vikt 5,3 kg.

Vapentabeller,
Värden på vapen från Holby & Stock Firearms

Derringer Årtal FV Laddtid Dra T-mod Mag. Kal. Räckvidd Skadegrupp
Wildcard

1870

-3

3

1

-1

3

.32 sRF

5

9/8/7/5

Revolvrar Årtal FV Laddtid Dra T-mod Mag. Kal. Räckvidd Skadegrupp
Dixie

1869

-2

3

3

0

6

.44 Colt

20

13/12/11/9

Desperado, revolver

1872

-2

4

3

-1

6

.44 Colt

20

12/11/10/8

Desperado, hagel

1872

-3

6

4

20

1

.60

5

18/7/4/1

Killer

1874

-1

3

2

0

4

.577

20

15/14/13/11

Sidewinder

1874

0

2

1

0

6

.45 Colt

15

12/11/10/8

Messenger

1874

0

2

2

1

6

.45 Colt

15

13/12/11/9

Longshot, revolver

1874

0

3

4

1

6

.44-40Win

25

14/13/12/10

Longshot, gevär

1874

0

3

4

1

6

.44-40Win

40

14/13/12/10

Gevär Årtal FV Laddtid Dra T-mod Mag. Kal. Räckvidd Skadegrupp
Reward, hagelbössa

1870

0

2

3

15

2

12gauge

10

19/8/5/1

Drygulch

1871

-1

2

5

2

1

.60

120

19/18/16/13


Spelledarpersoner
Kyle Morden

Kyle Morden ger ett sympatiskt intryck, med sitt vägvinnande leende. Ibland kan han dock bli lite för insmickrande och försäljningssnacket låta lite för inövat. Han är en ekonomiskt sinnad och hänsynslös person, utan samvetsbetänkligheter eller skrupler. Själv betecknar han sig gärna som kalkylerande och riskmedveten. De flesta andra anser att det ord han borde använda är feg...

Militärlivet har aldrig lockat Kyle Morden, så han såg till att hålla sig långt borta från armén under Inbördeskriget. Gerillabandens verksamhet var lättare för honom att fördra, och under några månader red han med Roy Bean som en av hans 40 rövare.

Därefter red han med en liga som specialiserade sig på bakhåll mot guldgrävare på väg in till staden för att roa sig. En dag gjorde Morden ett överfall ensam, som gick riktigt illa. Gubben träffade honom med sitt hagel och Morden fick tillbringa fem år i fängelse.

Då han kom ut svor han att aldrig hamna där igen. Arbetet som säljare passar honom.

Beskrivning
35 år; 171 cm; 72 kg; Bruna ögon; Brunt hår;
Födelseort; San Fransisco, Kalifornien; Högerhänt

Värden som en Revolverman, men har dessutom Färdighetsnivå 15 i Räknelära, Teori/Vapen och Vältalighet.